Startpagina:: A. A. Lucassen ::Space metalVerhaal, artiesten & illustraties
~
Space metal.
Menu.
Verhaal, artiesten & illustraties.
Info:

1:
2:
3:
4:
5:
a
b
6:
a
b
c
7:
8:
9:
10:
a
b
c

11:
a
b
c
d
e
f
g
h
i
12:
13:
14:
15:
a
b
c
16:

17:

Verhaal, artiesten & illustraties
CD 1
Lift-off
Set your controls
High moon
Songs of the ocean
Master of darkness
Master of darkness
Laserfight
The eye of Ra
Gateway to the stars
The eye of Ra
The seventh sign
Sandrider
Perfect survivor
Intergalactic space crusaders
Starchild
One by four by nine
Starchild
A new sun
CD 2 - Limited bonus CD
Hawkwind medley
Master of the universe
Silver machine
Psychedelic warlords
Brainstorm
Assault and battery
The war I survived
Space is deep
Spirit of the age
Lost chronicles
Spaced out
Inseparable enemies
Space oddity
Starchild
One by four by nine
Starchild
A new sun
Spaced out
  [alternative version]

Intergalactic laxative

Verhaal:

Zoals je op de overzichtspagina kunt lezen is dit album een side-project van Arjen. Hij besloot om na Ayreon en Ambeon de heftige kant op te gaan: snaarstrakke metal! Omdat het eigenlijk maar één muziekstijl omvat, wilde Arjen het geen Ayreon noemen. De naam Star One is gebaseerd op een afle- vering van Arjens favoriete sciencefiction Tv-serie, 'Blakes 7' genaamd. In tegenstelling tot de Ayreon albums is er geen doorlopend verhaal aanwezig, maar de nummers zijn wel elk op iets gebaseerd, namelijk films. Aldus Arjen: "Ik heb de nummers op dit album gebaseerd op films die zich geheel in de ruimte afspelen. Het is echt moeilijk om een nummer te schrijven dat gebaseerd is op een film, want je wilt geen namen of duidelijke links erin hebben. Toch wilde ik echt schrijven over mijn ervaringen en dus niet het verhaal van de film opnieuw vertellen. Dus laat je meenemen op een trip door mijn gedachten en geheugen, waardoor je wellicht de geweldige sciencefiction films herbeleeft die allen een flinke indruk op mij hebben gemaakt. Wellicht komen bepaalde melkwegstelsels je heel bekend voor?" Hieronder zal de ach- tergrond van de nummers op het album even kort behandeld worden.

Lift-off.
Dit is een instrumentale introductie van het album.

Set your controls.
Maak je klaar voor een reis met Arjen en ontdek de melk- wegstelsels in zijn gedachten.

High moon
Dit nummer is gebaseerd op de film 'Outland'. Het vertelt het verhaal van een nieuwe sheriff die gearriveerd is bij een kolonie mijnwerkers op de derde maan van Jupiter, waar vreemde dingen gebeuren. De mijnwerkers lijden aan hallu- cinaties en plegen zelfmoord. Hun gedrag heeft wellicht wat te maken met de medicijnen die ze gebruiken om het leven op de maan draaglijk te maken. In werkelijkheid geeft het bedrijf de mijnwerkers de medicijnen om de productiviteit te verho- gen. De sheriff hoopt dit schandaal te onthullen, maar zijn vrouw die niet aan de nieuwe woonsituatie kan wennen, vertrekt weer naar aarde met hun kind. De sheriff zweert dat hij met hen mee zal gaan, maar zal eerst moeten zorgen dat het mijnwerkersbedrijf niet nog meer mensen laat omkomen.

Songs of the ocean.
Gebaseerd op 'Star Trek: IV' en vertelt het verhaal van een onbekend object dat in de ruimte zweeft en vreemde signalen uitzendt naar aarde. Het blijkt dat het wil proberen om te communiceren met walvissen, die al honderden jaren zijn uitgestorven. Het communicatiesysteem van het object ver- stoort alle elektronische apparaten op aarde en voorspelt het einde van de planeet. De werknemers van Star Trek moeten terug in de tijd reizen om walvissen uit de twintigste eeuw mee te nemen naar de toekomst, zodat de communicatie wel kan gebeuren en waardoor het object kan stoppen met het uitzenden van het vernietigende signaal.

Master of darkness.
Dit nummer is gebaseerd op het eerste deel uit de 'Star Wars trilogy'. Het verhaal gaat over een Jedi ridder die het zal moeten opnemen tegen zijn vader, de Master of darkness. Ook al vindt zijn leraar hem nog niet klaar voor het gevecht, toch kiest de Jedi ervoor om de confrontatie aan te gaan.

The eye of Ra.
Gebaseerd op de film 'Stargate'. Het verhaal gaat over een voorwerp, gevonden in Egypte, waarmee je voorwerpen kunt transporteren tussen verschillende melkwegstelsels. Een groep werknemers wordt op een missie uitgezonden naar Egypte om daar, op oude Egyptenaren lijkende, Egyptenaren te ontmoeten die de god Ra aanbidden. Voordat de werk- nemers weer terug kunnen naar huis, zullen ze de poort moeten activeren en het zevende teken moeten vinden. Op dat moment, gewaarschuwd door de aanwezigheid van de werknemers, arriveert er een ruimteschip. Een alien, in het lichaam van een jongetje, heeft de Egyptenaren ingepalmd door zich voor te doen als de god Ra. Hij wil het bezit over de planeet niet opgeven en zoekt naar mogelijkheden om de poort te vernietigen.

Sandrider.
Dit nummer is gebaseerd op de film 'Dune' en gaat over de zoon van een hertog, die ternauwernood aan de dood ont- snapt na een vooraf geplande aanslag op zijn vader. Hij voltooit de profetie wanneer hij nomaden van de woestijn- planeet naar degene leidt die zijn vader heeft vermoord. Hier neemt hij samen met de nomaden wraak.

Perfect survivor.
Gebaseerd op de film 'Alien', die het verhaal verteld over de werknemers van een transportmiddel die vracht van een verre planeet naar aarde terugbrengt. De computer uit het ruimte- schip ontwaakt ze uit hun slaap, voor een verontrustend teken. De werknemers landen op een verlaten planeet om deze te onderzoeken. Ze nemen een extreem agressief wezen mee dat alleen om zijn eigen leven geeft. Het terug meenemen van de alien was gepland, want één van de werknemers blijkt een androïde, een op een mens lijkende robot, die voor deze missie geprogrammeerd is. De alien doodt de werknemers één voor één, totdat alleen de alien en de kapitein van het ruimteschip over zijn.

Intergalactic space crusaders.
Dit nummer is ditmaal niet op een film, maar op een tele- visieserie ('Blakes 7') gebaseerd. Het gaat over een rebellen- leider, Blake, die tegen de Federatie, een dictatoriale over- heid, vecht. De Federatie heeft Blake ontvoerd en ze wissen zijn geheugen om hem nutteloos te maken als leider van de rebellen. Blake's geheugen komt langzaam terug wanneer hij naar een groep met gevangen moet. Onderweg naar het gevang ontmoet hij een computergenie, Avon, die is opgepakt bij een bankroof. Wanneer het ruimteschip met gevangenen een buitenaards ruimteschip ontmoet, vluchten de Liberator, Avon, Blake en een paar andere gevangenen. Ze gebruiken daarna een hightech ruimteschip om de Federatie omver te werpen. Na een geweldig gevecht om de kunstmatige planeet Star One te vernietigen, verdwijnt Blake. Wanneer de anderen Blake weer terugvinden, denk ze dat hij een verrader is. Als soldaten van de Federatie binnenvallen om ze allemaal op te pakken, vermoordt Avon Blake, omdat hij de redenen voor het verraad niet begrijpt.

Starchild.
Het nummer 'Starchild' is gebaseerd op de films '2001: A space odyssey' en '2010: The year we make contact'. Het gaat hier over een monoliet, een duidelijk kunstmatig object, op de maan met de afmetingen 1 bij 4 bij 9. Een onfeilbare computer controleert een ruimteschip dat het signaal van het object in de ruimte moet traceren. Wanneer ze de bron van het signaal naderen, wordt de computer onbetrouwbaar en moeten ze het afsluiten, waardoor het ruimteschip in de ruimte blijft ronddolen. Wanneer de Koude Oorlog op aarde optreedt, wordt een samenwerkingsexpeditie van Amerikanen en Russen naar Jupiter gestuurd om daar te leren van wat er met het ruimteschip is gebeurd. De astronaut die de leiding heeft over de eerste missie is herboren als de Starchild, die de mensheid zal helpen om aan een nieuw tijdperk te beginnen.

Spaced out.
Dit nummer is gebaseerd op de film 'Dark star'. Vier astronauten aan boord van het ruimteschip Dark star zijn op zoek naar onstabiele planeten, om deze te vernietigen. Zodoende blijven er enkel planeten over die in de toekomst gekoloniseerd kunnen worden. De astronauten zijn gefrus- treerd en ongemotiveerd, omdat het verwoesten van planeten routine is geworden. De commandant van het schip is dood en ingevroren, maar zijn hersens zijn bewaard gebleven en kunnen de bemanningsleden nog van advies voorzien. Het ruimteschip vliegt door een storm van asteroïden, waardoor het communicatiesysteem ernstig wordt beschadigd. De computerstoringen en een van de smart bombs, die gebruikt wordt om een planeet te vernietigen, staat op het punt van ontploffen. Dit alles voorspelt het einde voor zowel het ruimteschip als haar bemanning.

Inseparable enemies.
Gebaseerd op de film 'Enemy mine', dat het verhaal vertelt van een soldaat van aarde en zijn buitenaardse vijand, die na lange gevechten op een buitenaardse wereld terechtkomen. Ze moeten hier beiden leren om samen te werken, om zo te kunnen overleven op deze vijandige planeet.

Artiesten:


Arjen Lucassen (Gitaar, toetsen en zang op 14 en 17)
Damian Wilson (Zang; 'Marshal' op 3, 'Captain' op 4,
  'Teacher' op 5, 'Archeologist' op 6, 'Nomad' op 7, 'Android'
  op 8, 'Loner' op 9, 'Commander' op 10 en 15, 'Crew' op
  9, 12 en 16, 'Bomb' op 12 en 16 en 'Alien' op 13,
  'Crewmember 1' op 16 en achtergrondzang op 11)
Dan Swanö (Zang; 'Storyteller' op 3 en 6, 'Science officer' op
  4, 'Apprentice' op 5, 'Leader' op 7, 'Captain' op 8,
  'Messenger' op 10 en 15 en 'Crewmember 1' op 12)
Dave Brock (Zang en achtergrondzang op 11)
Ed Warby (Drums)
Erik Norlander (Synthesizersolo's op 5 [1], 9 [2], 12 [2], 13
  en 16 [2])
Floor Jansen (Zang; 'Marshal's wife' op 3, 'Communications
  officer' op 4, 'Princess' op 5, 'Native girl' op 6, 'Nomad girl'
  op 7, 'Third officer' op 8, 'Storyteller' op 10, 13 en 15 en
  'Computer' op 12 en 16)
Gary Wehrkamp (Gitaarsolo's op 5 [duel met Jens] en 6 [2])
Jens Johansson (Syntesizersolo's op 1 [2], 5 [duel met Gary],
  9 [1], 10, 12 [1] en 16 [1] en klavecimbel op 2)
Robert Soeterboek (Zang; 'Crew' op 9, 12 en 16,
  'Crewmember 2' op 16, op 6 en achtergrondzang op 11)
Russell Allen (Zang; 'Worker' op 3, 'Doctor' op 4, 'Dark lord'
  op 5, 'Marine' op 6, 'Nomad' op 7, 'Crew member' op 8,
  'Idealist' op 9, 'Computer' op 10 en 15, 'Crewmember 2' op
  12 en 'Earthman' op 13 en achtergrondzang op 11)

Illustraties:

Mattias Norén (Boekje)
Vincent DiFate (Voorkant)

Van dit album zijn er twee edities. De reguliere editie bevat enkel de eerste CD. De gelimiteerde digipack versie bevat een bonus CD met onder andere een cover van een nummer van David Bowie ('Space oddity', met Arjen op zang en alle instru- menten), een Dolby Pro-logic mix van 'Starchild', een alterna- tieve versie van 'Spaced out' met Damian, Robert en Floor op zang en als laatste nog een verborgen nummer (een cover van Donovan, gezongen door Arjen). De Japanse editie van deze gelimiteerde uitgave bevat daarnaast nog het gecoverde nummer 'No quarter' van Led Zeppelin.