Startpagina:: A. A. Lucassen ::ElectedVerhaal, artiesten & illustraties
~
Elected.
Menu.
Verhaal, artiesten & illustraties.
Info:
1:
2:
3:
4:

Verhaal, artiesten & illustraties
Elected
E=mc²
Ride the comet
Day six: Childhood

Verhaal:


Op 25 januari 2008 kwamen twee rockopera's uit van Arjen Lucassen en Tobias Sammet, respectievelijk '01011001' van Ayreon en 'The Scarecrow' van Avantasia. De pers dook er flink op met koppen als: "Het gevecht der titanen". In inter- views probeerden ze de ene artiest naar de ander te laten uithalen, etc. Er waren uiteraard veel speculaties over welk album nu het beste en meest succesvol zou zijn. Uiteindelijk kwamen beide albums in diverse landen in de hitlijsten.
Wanneer er gevraagd werd naar de zogenaamde rivaliteit tussen de beide heren, vertelt Arjen: "Ik heb het album van Tobias nog niet eens gehoord, maar toen ik ontdekte dat hij mijn meest favoriete artiest, Alice Cooper, had gestrikt als gast op het album 'The scarecrow' werd ik helemaal gek en stuurde ik direct een haatmail naar de MySpace van Tobias. Gelukkig heeft hij die nooit ontvangen..." Toevalligerwijs werd Tobias er gek van dat hij in interviews steeds over Arjen moest praten. Hij besloot met tegenzin dat het tijd was om zijn ongenoegen bekend te maken. Hij zocht contact met Arjen en na een stormvloed aan mailtjes en beledigingen die daarop volgden, "bleek dat Tobias mij eigenlijk net zoveel haatte, omdat ik Bruce Dickinson op een Ayreon album heb, haha!", aldus Arjen.
Ondanks de wederzijdse haat smeedden beide muzikanten een plan om wat olie op het vuur van de pers te gooien, door het ondenkbare scenario toch uit te voeren: samen een nummer opnemen. Het resultaat hiervan is de dubieuze cover van 'Elected', waarvan de originele versie van Alice Cooper in 1973 een grote hit was.
Als onderdeel van de promotie voor '01011001' hebben Arjen en Marjan op 29 januari 2008 een paar akoestische nummers opgenomen voor Studio Brussel, een radiozender in België. Eén van deze nummers is de akoestische live-versie van 'E=mc²', waarvan het origineel op het album '01011001' is te horen. Arjen heeft er in zijn eigen studio nog een subtiele baspartij aan toegevoegd.
Het derde nummer op deze single/EP is 'Ride the comet' en is rechtstreeks afkomstig van het laatste album van Ayreon.
De afsluiter van deze single/EP betreft het nummer 'Day six: Childhood'. Het origineel van het nummer staat op het album 'The human equation' en wordt daar gezongen door Devon Graves (Dead Soul Tribe), James LaBrie (Dream Theater) en Mikael Åkerfeldt (Opeth). Dit nummer klinkt totaal anders, omdat het slechts piano, bas en zang bevat. Arjen was erg onder de indruk van de zang van Marjan, waardoor hij besloot dit nummer opnieuw op te nemen met haar stem. Joost heeft de pianostukken samengesteld en opgenomen, waarbij het nummer is omgezet van E minor naar A minor, waardoor het beter bij Marjans stem past. Omdat er hier maar één zange- res is, heeft Marjan zelf de songteksten enigszins aangepast, zodat ze nu in de eerste persoon zijn.

Artiesten:Arjen Lucassen (Zang op 1, gitaar en overige instrumenten)
Bob Catley (Zang op 3)
Ed Warby (Drums op 3)
Floor Jansen (Zang op 3)
Jonas P Renkse (Zang op 3)
Joost van den Broek (Piano op 4)
Jorn Lande (Zang op 3)
Magali Luyten (Zang op 3)
Marjan Welman (Zang op 2 en 4)
Tobias Sammet (Zang op 1)
Tom Englund (Zang op 3)

Illustraties:
Lori Linstruth (Voorkant en inlay)

Gedurende een bepaalde tijd na de uitkomst van deze single, was er een pagina op de website van Ayreon waar je met behulp van een geheime code toegang kon krijgen tot leuke downloads. Deze code was enkel en alleen beschikbaar als je de originele single hebt gekocht. Het bonusmateriaal bestaat uit een paar zeer unieke video's.