Startpagina:: A. A. Lucassen ::Fate of a dreamerVerhaal, artiesten & illustraties
~
Fate of a dreamer.
Menu.
Verhaal, artiesten & illustraties.
Info:
1:
2:
3:
4:
5:
6:
7:
8:
9:
10:

Verhaal, artiesten & illustraties
Estranged
Ashes
High
Cold metal
Fate
Sick ceremony
Lost message
Surreal
Sweet little brother
Dreamer

Verhaal:
Het album 'Fate of a dreamer' kwam uit in 2001 onder de naam Ambeon. Het is een mysterieus album, omdat in het boekje van 'Ayreonauts only' staat dat Ambeon de nieuwe band zou zijn van Arjen Lucassen. Later rectificeerde Arjen dit, want het album draait eigenlijk puur om de jonge, getalenteerde zangeres Astrid van der Veen en Arjen. De naam Ambeon is een combinatie van 'ambient' en 'Ayreon' en staat garant voor sfeervolle, op Ayreon gebaseerde nummers. Om diverse redenen is het geen nieuw project van Ayreon geworden, maar een zelfstandig side-project. De meest belangrijke redenen hiervoor zijn dat het muzikaal minder gecompliceerd is als Ayreon en het maar ťťn zangeres bevat. Er waren in het begin zelfs even plannen voor een tournee, maar deze zijn helaas nooit werkelijkheid geworden...
Hoe kwam Astrid eigenlijk in contact met Arjen? Het moet ongeveer als volgt zijn gegaan: Astrid was net klaar met haar eigen album 'Beautiful red' en een vriend van haar, Aad van de Steenoven die haar tevens heeft geholpen met de opnames, stuurde deze CD of de MP3's naar Arjen. Arjens eerste reactie: "Ik was compleet verrast! Iemand van nog maar 14 die gewoon uit Nederland komt: de uitspraak, de toonhoogte en timing zijn helemaal perfect!" Arjen belde haar direct op om te vragen of ze het nummer 'Temple of the cat' wou inzingen voor het album 'Ayreonauts only'. Astrid was nogal verbaasd: "Ik wist niet wie hij was en wat hij deed; ik had eigenlijk nog nooit van Ayreon gehoord. Hij heeft me daarom wat albums gestuurd en ik vind ze echt mooi. Daarom heb ik hem verteld dat ik wel wilde zingen op zijn nieuwe project." Het contact tussen Arjen en Astrid klikte direct erg goed en daarna kwam de bal van Ambeon aan het rollen met het album 'Fate of a dreamer' als eindresultaat...
Arjen zegt in het voorwoord van dit album het volgende: "Aanvankelijk was ik bezig om een sfeervol, instrumentaal album op te nemen dat gebaseerd zou zijn op bepaalde elektronische stukken, akkoorden en melodieŽn van al be- staande Ayreon nummers. In het hele proces ontstonden er een aantal nieuwe nummers en ik bedacht mezelf dat met het toevoegen van vrouwelijke zang op ťťn of twee nummers, dit het album een warm en persoonlijk gevoel zou geven.
In diezelfde tijd hoorde ik opnames van een 14 jaar jonge Nederlandse zangeres; Astrid van der Veen. Dit was precies de stem waar ik naar op zoek was. Ik vroeg haar om de teksten te schrijven, de melodieŽn van deze opnieuw opgebouwde nummers door te lopen en om ze uiteindelijk ook te zingen. Deze opstelling werkte bijzonder goed en voordat ik het me realiseerde had dit album zich ontwikkeld van een instrumentaal album met twee nummers met zang, tot een album met zang met maar twee instrumentale nummers!
Om zoveel mogelijk inbreng van buitenaf te krijgen, teneinde het niet teveel te laten klinken als een Ayreon album, heb ik besloten om een aantal muzikanten te betrekken die, net als Astrid, hun eigen ideeŽn in konden brengen. Stephen van Haestregt (Within Temptation), die me geholpen heeft met de technische zaken van mijn nieuwe opnamesysteem Protools, bleek ook een erg goede en veelzijdige drummer te zijn. De ervaren Walter Latupeirissa (o.a. van Snowy White, Steve Lukather en Pat Travers) speelde een knap staaltje basgitaar. Twee jongens van de band Celtus, John en Pat McManus, voegden de sfeervolle folk-geluiden toe met het bespelen van een fluit, een panfluit en een viool."


Estranged:
Ashes:
High:

Cold metal:
Fate:

Sick ceremony:
Lost message:

Surreal:
Sweet little brother:
Dreamer:

Zoals vermeld zijn alle nummers van dit album gebaseerd op al eerder uitgebrachte nummers van Ayreon. Hieronder volgt een overzicht van deze combinaties. Tussen haakjes staat de naam van het album.
Ye courtyard minstrel boy ('The final experiment')
Back on planet earth ('Actual fantasy')
The shooting company of captain Frans B. Cocq
  ('The dream sequencer')
Into the black hole ('Flight of the migrator')
Welcome to the new dimension ('Into the electric castle') &
  'Forever' of the stars ('Into the electric castle')
Magic ride ('The final experiment')
Carried by the wind ('The dream sequencer') &
  The charm of the seer ('The final experiment')
And the druids turn to stone ('The dream sequencer')
2084 ('The dream sequencer')
Computer eyes ('Actual fantasy')

Artiesten:
Arjen Lucassen (Gitaar, toetsen, stem en gekke geluiden)
Astrid van der Veen (Zang, achtergrondzang en teksten)
Erik Norlander (Synthesizer op 8 en 9)
John McManus (Basfluit en panfluit op 1, 3 en 7)
Lana Lane (Achtergrondzang op 3 en 9)
Pat McManus (Viool op 3 en 7)
Stephen van Haestregt (Drums en slagwerk)
Walter Latupeirissa (Basgitaar)

Illustraties:

Dreshman (Voorkant en boekje)
Angelique van Woerkom (Foto's)

In 2001 is een speciale gelimiteerde (digipack) editie uitge- bracht in een oplage van 3000 stuks.