Startpagina:: A. A. Lucassen ::Universal migrator - Part 1 & 2 - Special editionSpeciale editie
~
Universal migrator - Part 1 & 2 - Special edition.
Menu.
Speciale editie.
Info:

Info:
1:
2:
3:
4:
5:

6:
7:
8:
9:
10:
11:

Info:
1:
2:
3:
4:
a
b
5:
a
b
c
6:
7:
a
b
c
8:
a
b
9:
a
b

Speciale editie
CD 1 - 'The dream sequencer'
Verhaal, artiesten & illustraties
The dream sequencer
My house on Mars
2084
One small step
The shooting company of
  captain Frans B. Cocq

Dragon on the sea
Temple of the cat
Carried by the wind
And the druids turn to stone
The first man on earth
The dream sequencer reprise
CD 2 - 'Flight of the migrator'
Verhaal, artiesten & illustraties
Chaos
Dawn of a million souls
Journey on the waves of time
To the quasar
The taurus pulsar
Quasar 3C273
Into the black hole
The eye of the universe
Halo of darkness
The final door
Through the wormhole
Out of the white hole
M31
Planet Y
The search continues
To the solar system
Planet of blue
System alert
The new migrator
Metamorphosis
Sleeper awake

Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Ayreon heeft platenmaatschappij InsideOut de 5 eerste albums opnieuw uitgebracht. Dit album is de eerste uit deze reeks. Het is een samentrekking van twee albums die in 2000 afzonderlijk zijn uitgebracht, maar wel elk deel uitmaken van de overkoepel- ende naam 'Universal migrator': 'The dream sequencer' en 'Flight of the migrator'. Arjen zal hieronder uitleggen waarom hiervoor is gekozen. Deze speciale editie heeft geen extra bonusmateriaal, maar het leuke is dat het hier twee albums voor de prijs van één betreft.

Het enorm dikke boekje bij dit album bevat een kort verhaal waarin Arjen diverse zaken betreffende de beide albums uitlegt: "In 1998 kwam het album 'Into the electric castle' uit en het was een wereldwijd succes. Toen ik dus weer mijn gitaar had gepakt om aan een nieuw project te beginnen was ik doodsbang! Ik realiseerde me dat het simpelweg niet mogelijk was om de magie van dát album te evenaren. Dus in plaats van een deel twee voor dat album, besloot ik om een nieuwe uitdaging op te zoeken voor mijn volgende Ayreon album.
Als eerste besloot ik om één zanger(es) per nummer te hebben, in plaats van meerdere zangers, zoals ik dat op de vorige albums had.
Ten tweede besloot ik om mijn twee extreme stijlen te schei- den om zo twee contrasterende albums te maken: 'Universal migrator - Part 1: The dream sequencer' als een melodieuze en sfeervolle reis door de tijd en 'Universal migrator - Part 2: Flight of the migrator' als een heftige progressieve reis door de ruimte. Ayreon fans zijn er in alle soorten en maten, maar ik dacht dat er twee onderscheidende groepen waren: de prog fans en de metal fans. Door deze twee albums afzon- derlijk uit te brengen wilde ik elke groep een kans geven om het album te kopen met de muziekstijl die zij het mooist vinden. Op deze manier konden ze het andere album negeren, mochten ze dat willen.
Achteraf gezien moet ik toegeven dat die beslissing wellicht een foute was. Tot mijn grote verbazing kochten de meeste fans beide albums en vonden ze beide albums ook erg gaaf! Dus toen deze albums beide uitverkocht waren besloot ik om de albums samen te voegen voor deze speciale uitgave van InsideOut, Ayreon's nieuwe platenlabel. Echter bedacht ik dat het oneerlijk zou zijn tegenover de Ayreon fans die beide albums sinds 2000 gekocht hadden, om nu bonusmateriaal toe te voegen. Daarom heb ik dat dus ook niet gedaan.
In tegenstelling tot wat sommige mensen dachten, is de achtergrond van dit verhaal niet gebaseerd op enige persoonlijke overtuigingen betreffende reďncarnatie en is het ook niet mijn visie over hoe het universum is ontstaan. Het enige wat ik wilde was de luisteraar slechts een fictieve kijk geven op het grootste mysterie van de mensheid: hoe is alles begonnen en hoe zal alles eindigen?
Wellicht ontdek je een aantal connecties met vorige Ayreon albums. Bijvoorbeeld in 'Carried by the wind' zien we de terugkomst van de blinde minstreel Ayreon ('The final expe- riment'). In 'Out of the white hole' razen we langs planeet Y, de thuisbasis van de alien 'Forever of de stars' ('Into the electric castle'). Maar wellicht is er nog meer aan de hand...
Zou het kunnen dat de laatste Kolonist op Mars dezelfde persoon is als de Futureman op 'Into the electric castle', die weer refereerde naar de nieuwe dimensie als iets dat in de 'dream machine' gebeurde? Of dat de vrouw in '2084' een van de wetenschappers is van het rampzalige 'Time telepathy' project op het album 'The final experiment'? En nu de jongen uit 'One small step' de reďncarnatie van de blinde minstreel Ayreon blijkt te zijn, en uiteindelijk de wetenschapper en de laatste man op Mars (de Futureman), wist hij misschien van het laatste experiment en Forever? Na dit alles... is hij niet opgegroeid om later de nieuwe (lange!) minstreel te worden die albums schrijft over wat er in 2084 zal gebeuren, zoals Merlin had voorspelt in 'The final experiment'? En hoe heeft de alien 'Forever of the stars' al deze levens beďnvloed?
Misschien zal de tijd het ons leren...
Nogmaals wil ik iedereen bedanken die op deze albums heb- ben meegewerkt, vooral de getalenteerde muzikanten en artiesten die hun tijd en energie erin hebben gestoken om dit verhaal tot leven te brengen. Ik hoop dat jullie van alle muziek op deze CD's genieten en dat je een paar uur opgaat in tijd en de ruimte!
Arjen (2004)"